Naver bukser - hvad skal jeg vælge?


Naver bukserne fås i et hav af forskellige modeller, i forskellige materialer, tykkelser og detaljer. Så hvilket par passer bedst til dine behov?

Materialer - stoftype og materialevægt


Naver bukser fås i en række forskellige stoftyper, og forskellige kvaliteter.

English leather
English leather er et bomuldsmateriale der blev udviklet til arbejderne i sværindustrien. Under bearbejdningsprocessen afgiver smeltede metaller store mængder af varme og gnister. English leather blev udviklet til beskyttelsestøj, som et billigt alternativ til læder, som ellers var det eneste der kunne modstå de ekstreme forhold. English leather fås i materialevægten 520 gram per kvadratmeter (gsm). Kvaliteten er væsentlig kraftigere end f.eks. et par almindelige cowboybukser, som typisk vejer omkring 320 gsm.

German leather
Er en kraftigere udgave af English leather, og vejer typisk omkring 600 gsm. German leather kryber i vask; 5% i bredden og 3% længden. Det anbefales derfor at købe tøj af German leather, i en størrelse større end man normalt ville.

Fløjl
Klassisk materiale, der som der færreste nok ved, har sine rødder i arbejdsbeklædning. Fløjl fås i et væld af forskellige kvaliteter. Fra 440 gsm op til 600 gsm. Fløjl fra FHB, har typisk en smule polyester i for øget holdbarhed. Fløjlens ribbede opbygning gør tøjet mere åndbart end German og English leather.
-Moleskin
Slidstærk bomuldsvævning, med god åndbarhed. Stoffet egner sig derfor godt til lettere beklædning f.eks. shorts eller sommerbukser. Moleskin er af en så slidstærk karakter at det i 60éerne blev anvendt i vesttyske militæruniformer.

Detaljerne på Naverbukser


Naver bukser har efter traditionen et ensartet udvalg af detaljer. De fleste naver bukser har; dobbelte lynlåse af messing, dybe solide forlommer, en eller to lårlommer som er indvendigt monterede, og også en eller to baglommer med knap. Derudover er stresspunkter forstærket med kunstlæderdetaljer. Nogle modeller adskiller sig fra de andre ved at have dobbelt stoflag ved knæene - nogle er endda forstærket med uopslidelig Cordura-nylon. Modeller med dobbelt stoflag kan også udstyres med knæpudeindlæg.

Svaj i Naver bukser


Efter oprindelige naver-tradition skal bukserne have svaj. Det nogen også vil kalde trompet. Svaj har været ”in” over flere omgange, men er nok bedst kendt fra 70éernes hippie-bukser. Svajen tjener også det praktiske formål at give plads til kraftigt arbejdsfodtøj, samt en friere luftgennemstrømning om benene. Nogle naver bukser har svaj, andre har ikke. Hvis bukserne har svaj vil dette være udtrykkeligt forklaret i teksten til produktet.

Pasform på Naver bukser


Naverbukser er regulære i deres pasform. Ofte er arbejdstøj poset eller direkte baggy, for at tillade uhindret bevægelsesfrihed. Naverbeklædning er mere kropsnært, men ikke decideret tætsiddende. Naver tøj giver plads til bevægelse, uden at gå på kompromis med hverken komfort eller udseende.