Mere om vindjakker


Som navnet antyder, er en vindjakke en jakke der skærmer for vinden. Vind og blæst er en af de faktorer der gør at kroppen afkøles hurtigst. Og hvis man samtidig er fugtig eller våd øges afkølingen markant. Derfor er det vigtigt med et lag der skærmer mod vind i de kølige overgangsårstider, samt vinter. Jakken kan være foret. En sådan foret jakke kaldes ofte i daglig tale for en windbreaker (windbreakere kan også være uden for - termen er ikke krystalklar). Disse forede jakker er velegnede til forår/efterår. Ofte vil overgangsjakker også være vandafvisende, men ikke vandtætte. Vandtæthed kommer nemlig på bekostning af åndbarhed. Dårlig åndbarhed gør at jakken føles klam, fordi fugt fra kroppen ikke kan slippe væk. I stedet er windbreakeren typisk vandafvisende nok til at kunne klare en beskeden byge, som oftest præger disse årstider.
Hvis jakken har et rummeligt snit, kan denne også anvendes gennem den milde vinter. Dette kræver blot, at jakken suppleres med et ekstra varmt mellemlag; sweater, cardigan, sweatshirt el.lign. De vandafvisende egenskaber bliver også anvendelige når det sner, idet snefnuggene glider af på jakken, fremfor at blive liggende og smelte.
Den uforede vindjakke er praktisk, navnlig i slutningen af overgangssæsonerne og hen over sommeren. Vindjakken blokerer vind og hindre afkøling, og lader kroppen ånde, så jakken ikke føles ubehagelig.
Året rundt, er det en praktisk jakke for den der aktiv, f.eks. ved at pendle til arbejde eller skole på cykel. Den skærmer for vind, holder på varme og kan håndtere det omskiftelige vejr.